top of page

Havaalanı Mimarisi

Dünyanın İlk havalimanı Nerededir, Biliyor Musunuz?

Yoğun iş toplantıları, bitmeyen memleket özlemi, neşeli düğünler, uzakta geçirilen öğrencilik hayatı, yeni kültürleri tanıma ve farklı dünyaları keşfetme arzusu....Sürekli seyahat ediyoruz, yollar havacılıkla kısaldıkça daha çok seyahat edeceğiz..Kilometrelerce uzaktaki mesafelere kolayca ve hızlı gidebilmemizi sağlayan hava taşımacılığı ne zaman, nerede başladı ?

Bu maceraya nasıl başladık? I. Dünya Savaşı döneminde, İngiliz Kraliyet Akademisi Alman uçaklarının hava saldırını önlemek için Hounslow Heath adlı kırsal bölgeyi eğitim ve uçuş üssü olarak kullanmaya başladı. O dönemlerde pilotlar yollarını bulabilmek için yeryüzü şekillerini ve çatıların üzerlerine boyayla yazılan bölge isimlerini takip ederlerdi. Pilotların kartal bakışlı seçilmelerinin temelinde de bu olsa gerek!

Konum itibariyle kıtasal uçuşlara daha elverişli bir meydan daha vardı. Croydon Hava meydanı. 7 ay sonra Hounslow Heath statüsünü kaybederek 1920 de resmi olarak Londra ‘da dünyanın ilk hava limanı açıldı.Askeri havacılık yerini sivil havacılığa bırakarak yolcu, posta ve kargo taşımacılığı öne çıkmıştı. Croydon havalimanından ilk seferler Paris, Brüksel, Amsterdam, Rotterdam ve Berlin’e Imperial Havayolları ile başladı. Hala bölgenin çevre yolları Imperial ismiyle hatırasını yaşatmakta.

Zamanla yaşanan uçak kazaları yetkilileri harekete geçirmiş, paralel pistler arasındaki mesafeler genişletilerek güvenli iniş ve park imkanı sağlamıştır

İşte dünyanın ilk ahşaptan yapılmış kontrol kulesi! Çatıya inen uçaklar havalanındaki çalışanları ve çevre halkını epey korkutmuş olmalı . Sıradaki?

Purlay Way tarafından dünyanın ilk tasarı-havalimanı inşa edildi. 1928 de hizmete giren komplekste Croydon havalimanı, hangar ve Aerodome otel yer almaktadır.Aerodome otelde, 1920 lerden sonra tüm Avrupayı etkisi altına alan serbest süsleme ,yüksek kalitede işçilik ve ince malzeme kullanımını öne çıkaran Art Deco akımının etkileri görülmektedir.

Savaşlar, savaşlar, bitmeyen savaşlar....1939 yılına kadar hizmet veren Croydon havalimanı, II. Dünya savaşı patlak verince tekrar askeri havacılık günlerine dönerek 1946 yılına kadar Hava Komutanlığının Ulaştırma Ana üssü görevini üstlenmiştir. Croydon Havalimanı, savaş döneminde büyük uçakların operasyonlarında hacim ve yük açısından yetersiz kalınca, bu birimler, kapasite ve teknolojik üstünlüğü olan Heatrow Havalimanına aktarılarak 30 eylül 1956 da kapatılmıştır.

Geriye ne mi kaldı? Bir zamanlar Winston Churcill in uçuş dersleri aldığı, birçok ünlü pilotun ilk uçuşlarını gerçekleştirdiği, iki dünya savaşı atlatan bu yorgun havalimanı tüm havacılık meraklılarını evine çağırıyor.

Kaynakça;

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Croydon_Airport

2. http://ebasic.easily.co.uk/05F04C/02D020/page2.html

3. http://www.controltowers.co.uk/c/croydon.htms

4. http://news.bbc.co.uk

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page