top of page

Havalimanın da Şekerleme Zamanı (Time to nap in the airport)


Bir insanın en temel ihtiyaçlarından biri yemek yemek diğeri de dinlenmektir. Tüm ticari altyapıda bunun üzerine kuruludur. Uçağınızı beklerken ise havalimanında yapacaklarımız sınırlıdır. Kafeterya da oturmak, boş gözlerle duty free mağazalarını gezmek, rahatsız koltuklarda iki büklüm sıralanmış diğer yolcular ile oturmak. Eee tabii aktarmalı, uçağı ertelenmiş yolcu yada bir dahaki seferi ne birkaç saati kalan kabin,kokpit personeli olmakta var. Peki ölü zamanımızı ne yaparak değerlendirsek?

Dinlenebilsek! Hem de evimizde olduğu gibi, bize özel alanda, yatağımıza kurulsak, bacaklarımızı uzatsak ,karşımızda televizyon. Yada yetiştirmem gereken işi sessiz bir ortamda çalışma masamda bitirsem, internette sörf yapsam.Dahası duş alabilme imkanı, lavabo ve klozeti ile tam bir ev konforu yaşasam.

Sektörde birçok farklı tipi yer alan bu sistemin ilham kaynağı geleneksel japon evlerine dayanıyor.1970' lerde ,Mimar Kisho Kurokawa 'nın devrim niteliğinde tasarımı Nakagin Kapsül Kulesi, Japonya Ginza yakınlarında kuruldu. 10m2 lik alanda her türlü ihtiyaca karşılık veren mobilyalı odalardan oluşan merkezi çekirdeğe (mimari dilde, merdiven+asansör hattı)bağlı bir sistem oluşturdu.Dünyada ilk defa sökülüp takılabilen, gerektiği zaman değiştirilebilir, lego misali bir yaşam sistemi kuruldu.

Tam da bu noktada tasarımcıların aklına iyi bir fikir geldi, neden uzun süre beklemeli alanlarda bu sistemi uygulamayalım? Şimdilik Türkiye de yok fakat yurtdışında birçok ülkede sistem faaliyette ve dalga dalga dünyaya yayılmakta.

İşte Şekerleme Mekanları, Fiyatları ve Bulundukları Havalimanları

Y O T E L (İ N G İ L T E R E , H O L L A N D A )

İngiltere, Londra Heathrow , Londra Gatwick ve Hollanda, Amsterdam Schiphol havalimanında 2007 den beri hizmet vermektedir. Standart, premium ve premium-twin olmak üzere üç farklı oda tipi mevcuttur. Geleneksel otel odalarından daha iyi hizmet veren, üstelik çıkış kapısına yakınlığı ile yolcuların uçağa yetişme korkusu olmadan dinlenebilecekleri küçük rahat mekanlar sunuyor. Standart ve premium tek kişilik odaların gecelik fiyatı 100 dolar ile 170 dolar arası değişirken, 4 saat kalmanın bedeli ise 65 dolar.

Her biri klimalı odalardan oluşan, 10,5m2 lik alanda, yatak, çalışma masası ve ücretsiz internet bağlantısı , klozet, lavabo, duş, havlu, televizyon imkanı sunuyor.

Yotel müşterilerinin %80 i Avrupa dışı ülkelerinden gelen yolculardan oluşuyor . İster transit ,ister uçuşu ertelenmiş yolcu yada uçuş öncesi gün konaklamak isteyen yolcular olsun, hepsinin ihtiyacı aynı, dinlenebilmek.

Yotel Standart Oda ; Tek kişilik yatak , duş, lavabo, klozet, ç alışma masası, sınırsız internet.

Yotel Premium Oda ; İki kişilik yatak, duş, klozet, lavabo, çalışma masası, televizyon, internet, bavul dolabı

Yotel Premium-Twin Oda ; İki kişilik ranza yatak, duş, klozet, lavabo, çalışma masası, televizyon, internet, bavul dolabı

N A B C A B S (A L M A N Y A )

Ağustos 2008 de Münih havalimanında T2 de , çıkış kapısının hemen yanındaki uzun holde hizmete geçmiştir. 3,5m2 lik yüksek teknolojideki kabinleri, Münih Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilmiştir. Kabin içinde yatak, dokunmatik ekran televizyon ve eğlence sistemi, küçük bir masa, internet ve power point mevcuttur. Saatlik ücreti gündüz 15 euro, gece ise 10 euro dur.

S L E E P B O X ( R U S Y A , F R A N S A )

Rusya Sheremetyevo ve Fransa Charle de Gaulle havalimanında hizmet veren Sleepbox tasarımını 2009 yılında Goryainov A. ve Krymov M. isimli rus mimarlar tasarladı.

3,75m2 lik alanda havalandırma sistemi, sesli alarm sistemi, LCD televizyon, laptop için soket ve telefon şarf edebilme olanağı mevcuttur. Kabine monteli yatağın altında bavulunuzu koymak için yer bulunur. Müşteri kabinden çıktıktan sonra, yatak kılıfı otomatik olarak değişir ve kabin içi ışığı yanar. Minimum 15 dakikadan başlayan konaklamalar yapabilirsiniz.

M I N U T E S U I T ( A M E R İ K A )

İlk olarak Kasım 2009 Atlanta, Hartsfield -Jackson Havalimanı daha sonra Nisan 2011 de Philadelphia Havalimanında hizmete geçmiştir. ' Rahat uyuyun, fakat uçuşunuzu kaçırmayın!' sloganıyla, yolcularına kısa uyku, çalışma ve rahatlama mekanı sunuyor.

Odalarda kanepe, yastık , battaniye ve çalışma masası bulunuyor. Ayrıca her odada ses maskeleme sistemi ile gürültü düzeyi de sınırlandırılıyor. Televizyon, internet ve uçuş saatini haber veren sistem ile müşterilerin her ihtiyacı düşünülmüş.

Ücretleri ise, minimum 1 saat 30dolar, eklenen her 15dakika için 7,5 dolar isteniyor. Bir gecelik kalma ücreti ise 120 dolar. Kabin ve kokpit personeli ise ekstra indirim sunuyorlar.

Philadelphia havalimanı minute suiteste çalışanlar ise Temple üniversitesi turizm otelcilik bölümü öğrencileri. Burada çalışarak kendi alanlarında gerçek iş deneyimi sağlıyorlar.

KAYNAKCA

http://www.napcabs.com/howtouse.html

http://www.yotel.com/Hotels/London%20Heathrow.aspx

http://sleepbox.com/

http://arch-group.org/portfolio/diz/1/#6

http://minutesuites.com/

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page